Hızla gelişen online teknolojiler ve bu sayede değişen müşteri profili, bugünlerde sıkça karşılaştığımız “e- perakende” terimini ortaya çıkardı. Bu durum ise işini online’a taşımayı planlayan girişimciler için, “e-perakendecilik nedir?” sorusunun yanıtını daha önemli hale getiriyor.
Zakarga tarafından hazırlanan tüm 3d çalışmalar için anasayfamızı ziyaret edebilirsiniz
“E- perakendecilik nedir?” sorusunu birçok farklı açıdan yanıtlamak mümkün. E-perakendecilik temelde; herhangi bir işletmeden müşteriye (B2C) ürün pazarlama sürecinin, internet üzerinden gerçekleştirilen işlemleri için kullanılan bir terim. Basitçe e-perakendecilik, online satış yapmak anlamına geliyor. Bu anlamda, e-perakendeciliği (e-retailing); elektronik medya ve internet teknoloji araçları kullanılarak, potansiyel müşterilere ürün/hizmet pazarlanması olarak tanımlayabiliriz.
Biz de IdeaSoft olarak sizler için, “e-perakendecilik nedir?” sorusuna ilişkin cevapları bir araya getirdik.
Aslında e-perakendecilik nedir?
Bildiğiniz gibi e-ticaret, B2B (işletmeler arası) ve B2C (işletme ile tüketiciler arası) pazarlama olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Genel anlamda B2B e-ticaret, tedarikçi ile perakendeci firmaların aralarındaki satış ve satın alma, ödeme, faturalama gibi işlemleri gerçekleştirmeleri; B2C e-ticaret ise, son tüketiciye yönelik e-ticaret süreci olarak tanımlanıyor. Bu anlamda B2C e-ticaretin aynı zamanda, “e-perakendecilik nedir?” sorusuna da yanıt olduğunu söyleyebiliriz.
Aslında e-perakendecilik; online mağaza sahiplerinin dijital pazarlama araçları aracılığıyla potansiyel müşterileriyle iletişim kurarak, ürün ve hizmetlerini internet üzerinden satışa sundukları giderek daha geniş bir ticaret hacmine sahip olan bir perakendecilik türü.
E-perakendecilik neden yükselişte?
E-ticaret teknolojilerindeki hızlı değişimler, yoğun rekabet içerisinde perakende firmalarını bu değişime ayak uydurmaya yöneltiyor. Çünkü e-ticaret sayesinde perakende firmaları, değişen teknolojilerden yararlanarak, tedarik zincirindeki maliyetleri düşürebiliyor; bilgi ve ürün konusundaki hizmetlerini hızlandırarak, müşteri memnuniyeti ve sadakati oluşturarak kârlılıklarını artırabiliyorlar.
E-ticaret sektöründeki başarı hikayeleri, diğer fiziksel mağaza sahibi olan geleneksel perakendecileri de bir online varlık oluşturmaya teşvik ediyor. E-ticaret hacminin büyümesi ve e-ticaret müşterilerinin sayısının artması sonucu, uzun yıllardır geleneksel mağazacılık yapan şirketler de e-perakendecilik alanına birer birer adım atıyor. Bu durum, geleneksel mağazacıların gün geçtikçe pazarlama ve reklam faaliyetlerinde geleneksel yaklaşımdan uzaklaşarak dijitale yönelmesini sağlıyor.
Geleceğin ticaret trendi olarak e-perakendecilik
Günümüzde potansiyel müşteriler; mobil araçlar sayesinde zaman ve mekan kısıtlaması olmadan firmalarla etkileşim kurabiliyor, paylaşılan içerikleri yeniden üretebiliyor. Ve neredeyse bir “tweet” ile önemli markaların itibarını etkileyebildiği; yani müşterinin ticarette tamamıyla söz sahibi olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu anlamda, içinde bulunduğumuz tabloda mağazacılık ve perakendecilik dinamikleri temelden değişiyor.
Bu durumda, yaşadığımız dijital dönüşüme gereken önemi vermeyerek online mecralarda yerini alamayan ve teknolojik altyapı konusunda gerekli yatırımı yapmayan fiziksel mağaza sahipleri yarışta geride kalmaya mahkum görünüyor. Çünkü müşteri alışkanlıkları değişiyor. Artık müşteriler, ürünlerle ilgili her türlü bilgiye ulaşma konusunda sınırsız olanaklara sahip. Bu nedenle de, fiziksel mağaza sahibi işletmelerin değişime bir an önce ayak uydurması gerekiyor.
Comentarios